„Autostradă” prin spațiu: fenomenul care poate schimba cu totul călătoriile spațiale

de: Ozana Mazilu
14 12. 2020

S-ar putea ca viitoarele misiuni spațiale să nu dureze atâta timp cât ai crede acum. Navele spațiale ar putea călători mai rapid în spațiul vast, printr-o „autostradă spațială”.

Cercetătorii au descoperit o rețea de rute de „autostrăzi” ale Sistemului Solar care ar permite sondelor și altor nave spațiale să călătorească în spațiu, într-un ritm mai rapid.

Oamenii de știință au găsit rutele calculând modul în care „milioanele” de orbite ale Sistemului Solar se încadrează în colectoarele spațiale cunoscute sau structurile arcurilor care se extind de la centura de asteroizi.

Navele spațiale ar fi teoretic mai rapide pe această „autostradă” spațială


În lucrarea lor, publicată în Science Advances, cercetătorii au observat structura dinamică a acestor rute, formând o serie conectată de arcade în interiorul a ceea ce este cunoscut sub numele de “colectoare spațiale”, care se extind de la centura de asteroizi la Uranus și chiar și dincolo.

Această „autostradă celestă” recent descoperită acționează de-a lungul mai multor decenii, spre deosebire de sutele de mii sau milioane de ani care caracterizează de obicei dinamica sistemului solar.

Structurile au fost rezolvate prin colectarea datelor numerice despre milioane de orbite din sistemul nostru solar și calculând modul în care aceste orbite se încadrează în varietățile spațiale deja cunoscute. Rezultatele trebuie studiate în continuare, atât pentru a determina modul în care ar putea fi folosite de nave spațiale, dar și pentru cum se comportă astfel de varietăți în vecinătatea Pământului, controlând întâlnirile cu asteroizi și meteoriți.

Abordarea ar putea reduce semnificativ timpul necesar pentru a vizita marginile exterioare ale sistemului solar. De asemenea, ar putea duce la călătorii mai eficiente prin reducerea cantității de energie implicată pentru a propulsa navele.

Descoperirile ar putea fi folosite pentru a studia și obiecte din apropierea Pământului care ar putea amenința planeta. Nu suntem pe cale să vizităm cele mai îndepărtate zone ale sistemului solar foarte curând, dar acest lucru ar putea ajuta omenirea să exploreze “cartierul” cosmic fără a pierde ani în fiecare călătorie.